Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 4,5G hizmetinin başlamasının üzerinden 9 yıl geçtiğini belirtti.
Türkiye’de dijital mobil hizmetlerin 1994 yılında 2G teknolojisi ile ivme kazandığını hatırlatan Uraloğlu, ilk iki operatörün Turkcell ve Telsim (günümüzdeki adıyla Vodafone) olduğuna dikkat çekti. 2001 yılında, Aria ve Aycell isimli iki yeni operatörün eklenmesiyle mobil iletişim daha da genişledi ve bu markaların birleşmesi sonucu Avea (şu anda TT Mobil) ortaya çıktı.
Bakan Uraloğlu, 2009 yılında gerçekleştirilen 3G yetkilendirmesi sayesinde, mobil geniş bant internet hizmetinin ülkede yaygınlaştığını ifade etti. “Yıllar içinde 3G teknolojisi ardından gelen LTE, dünya genelinde 4G hizmetlerinin başlamasını sağladı. Ülkemizde de 4G hizmetinin yetkilendirilmesi amacıyla LTE Advanced teknolojisini destekleyen çalışmalar yürütüldü. 26 Ağustos 2015’te düzenlenen ihale ile mevcut üç operatöre frekans bantları tahsis edildi ve 4,5G hizmeti 1 Nisan 2016 tarihinde devreye alındı.” diye sözlerine ekledi.
4,5G teknolojisinin sağladığı avantajlara vurgu yapan Uraloğlu, bu sistemin 3G’ye göre çok daha yüksek veri hızları, düşük gecikme süreleri ve kesintisiz iletişim gibi fırsatlar sunduğunu ifade etti. Ayrıca, yüksek görüntü kalitesi, geniş kapsama alanı, bulut bilişim imkanı, gerçek zamanlı veri paylaşımı, video konferans ve telekonferanslarda hızlı ve kaliteli iletişim ile gelişmiş multimedya entegrasyonu gibi pek çok fayda sağlandığını belirtti. Ülkede toplam 94 milyon 495 bin 554 mobil abone bulunduğunu kaydeden Uraloğlu, bunların 87 milyon 537 bin 163’ünün 4,5G abonesi olduğunu, Eylül 2024 itibarıyla ise 72 milyon 521 bin 661 kişinin 4,5G hizmetine uygun cihaz ve SIM karta sahip olduğunu vurguladı. 4,5G uyumlu cihaz sayısı ise 75 milyon 340 bin 251 olarak belirlendi.
5G için “yerlilik” hassasiyeti
Uraloğlu, 4,5G yetkilendirmesi sırasında operatörlere getirilen belli oranda “yerli malı ürün kullanma” zorunlulukları ile yerli ve milli mobil teknoloji ekosisteminin oluşturulmasına yönelik adımlar atıldığını belirtti. Toplam yazılım ve donanım yatırımlarının ilk yıl için en az yüzde 30, ikinci yıl için en az yüzde 40 ve üçüncü yıl ile devam eden dönem için de en az yüzde 45’inin yerli malı belgeli ürünlerden temin edilmesi gerektiğini, ayrıca en az yüzde 10’unun Türkiye’deki KOBİ’lerden sağlanmasının zorunlu olduğunu ekledi.
Bu yıl yapılacak ihale ile gelecek yıl devreye girmesi planlanan 5G teknolojisinin, 4,5G’den 10 kat daha hızlı internet ve düşük gecikme süresi sunacağı bilgisini veren Uraloğlu, “5G, mobil iletişimde yeni bir çağın kapılarını açarken, endüstriyel dönüşümden bireysel kullanıcı deneyimine kadar birçok alanda önemli değişiklikler getirecek. 5G yetkilendirmesi sürecinde yerliliğin artırılması için Bakanlığımız ve ilgili kurumlar kapsamlı çalışmalar yürütmektedir.” ifadelerini kullandı.