1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ters Lale Güzelliği: Doğa ve Koruma Mücadelesi

Ters Lale Güzelliği: Doğa ve Koruma Mücadelesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elazığ’ın Arıcak ilçesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek rakımlı kesimlerinde, “Ağlayan Gelin” ya da “Hüzün Çiçeği” olarak adlandırılan ters lalelerle, ilkbahar mevsiminde benzersiz bir görsel şölen sunmaktadır. Karların erime süreciyle birlikte, dağlık alanlarda ve yüksek rakımlı köylerde açan bu çiçekler, doğanın sanatsal tablolarını andıran manzaralar meydana getiriyor. Her yıl kısa bir süre için çiçek açan bu özel bitki, halk arasında sevdiğine kavuşamayan bir gelini simgeliyor ve iki haftalık bir görsel şölene imza atıyor. Ters laleler, doğal alanların yanı sıra Arıcak ilçesindeki yüksek rakımlı köylerde de bahçelere ekilerek korunmaya çalışılıyor. Bu çabalar, ters lalelerin neslinin devamı için hayati bir öneme sahiptir.

Ters laleler yalnızca Elazığ’da değil, aynı zamanda Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Adıyaman, Hakkari, Van, Şanlıurfa, Şırnak ve Muş gibi illerde de görülebilmektedir. Ancak, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bilinen bu endemik bitkilerin koparılmasına, ciddi yaptırımlar uygulanmaktadır. Yılda sadece 20 gün hayatta kalan ters laleleri koparanlara 244 bin 315 lira gibi yüksek bir ceza verilmektedir.

Arıcak ilçesinin Saman Mahallesi’ndeki bahçelerde ters lalelerin oluşturduğu renk cümbüşü hakkında bilgi veren Salih Bayar, “Bu çiçeğin ömrü sadece 20 gün. Bu yıl bayram dönemine denk geldiği için fazla ziyaretçi yok. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bu nadir türün koparılması ve zarar verilmesi ciddi yaptırımlara tabi. Biz, böyle değerli bir çiçeğin neslinin devamı için tohumlarını her tarafa serpiyoruz.” şeklinde konuştu.

Ters Lale Güzelliği: Doğa ve Koruma Mücadelesi
Yorum Yap
Bizi Takip Edin