AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Türkiye’nin Juba Büyükelçiliği, Güney Sudan’daki son gelişmeler ve silahlı çatışmaların başkent Juba’nın çevresine yayılması nedeniyle Türk vatandaşlarına bu ülkeye gitmemeleri konusunda uyarıda bulundu.
Mevcut durumda Güney Sudan’da bulunan vatandaşlar ise Juba Büyükelçiliği ile sürekli iletişim halinde olmaları gerektiği belirtildi.
Türkiye’nin Juba Büyükelçisi Metin Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Büyükelçiliğimiz, Dışişleri Bakanlığımızın duyurusuna istinaden dün gece Güney Sudan’a seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımıza bir seyahat uyarısı yayımlamıştır.” ifadesinde bulundu.
– GÜNEY SUDAN’DA GERGİNLİK
Dünyanın en genç ülkesi olan Güney Sudan, 2011 yılında Sudan’dan ayrılarak bağımsızlığını kazanmıştır.
Ülkenin Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık 2013 tarihinde yardımcısı Riek Machar’ı “darbe teşebbüsü” gerekçesiyle görevden alması sonucu iç savaş başlamıştır.
Uzun süren çatışmaların ardından 2018 ve 2022 yıllarında barış anlaşmaları imzalanmış olmasına rağmen, ülkede kamu düzeni sağlanamamıştır. Bu durum, farklı kabileler ve gruplar arasında zaman zaman şiddet olaylarının yaşanmasına sebep olmaktadır.
Şubat ayında, çoğunluğunu Machar’ın mensubu olduğu Nuer kabilesinin oluşturduğu “Beyaz Ordu” adlı milis güç, Kuzey Sudan’daki Yukarı Nil eyaletinin Nasir şehrini ele geçirmiştir.
Bu gelişmenin ardından, Machar’ın liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Muhalefetten (SPLM-IO) birkaç genel ve bakanın gözaltına alındığı bildirildi.
Cumhurbaşkanı Mayardit, 7 Mart’ta halka sükunet çağrısı yaparak, “Ülkemizin tekrar savaşa dönmesine izin vermeyeceğiz. Bu krizi hükümet olarak ele alacağız.” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Diğer yandan, 26 Mart’ta Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Machar’ın ev hapsine alındığına dair bilgiler geldi.
ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Çin, Norveç, Polonya, İspanya, Malezya ve Avusturya gibi ülkeler de Güney Sudan’a seyahat önerilerinde bulunmuşlardır.