AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığından aldığı bilgilere göre, Türkiye, çeşitli alanlarda uygun şartlar ve uzun vadeli dış finansman sağlama çalışmalarını sürdürüyor. Deprem bölgesine yönelik kaynak akışı ise aralıksız devam ediyor.
Bakanlığın yürüttüğü projelerden biri olan “Kayıtlı İstihdam Yaratma Projesi”nin ikincisi, Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylandı.
Bu proje kapsamında, Dünya Bankasından Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ’ye (TKYB) Bakanlık garantisiyle 500 milyon dolar tutarında bir finansman sağlanacak.
Proje, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa gibi depremlerden etkilenen 11 ilin yanı sıra Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde, Sivas ve Tunceli’yi kapsayan 7 komşu ilin yararlanımına sunulacak.
Amaç, bu illerde faaliyet gösteren KOBİ’ler ve büyük ölçekli işletmelere uzun vadeli finansman sağlayarak, istihdamı korumak ve yeni iş olanakları yaratmaktır.
– “ÇALIŞMALARIMIZA KARARLILIKLA DEVAM EDİYORUZ”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya dair görüşlerini paylaştı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin ardından bölgede yoğun bir yeniden imar süreci başlatıldığını belirten Şimşek, şu ifadeleri kullandı:
“Afetin ekonomik etkilerini azaltmak ve bölgedeki ekonomik toparlanmayı hızlandırmak için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu doğrultuda, uluslararası kuruluşlarla, özellikle Dünya Bankası ile işbirliğimiz devam etmektedir. Nihai hedefimiz kalıcı refah artışı sağlamak ve bu amaçla katma değerli yatırımların desteklenmesi, üretim ile ihracatın artırılması ve istihdamın güçlendirilmesi için kararlılıkla çalışıyoruz.”