Geçtiğimiz hafta, Trump, yerli üretimi artırmak amacıyla ithal otomobillere ve kamyonlara yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasına yönelik bir kararname imzaladı.
Beyaz Saray’da düzenlenen törende konuşan Trump, bu adımı “Amerika’nın kurtuluş gününün başlangıcı” olarak tanımladı.
Ancak, bu tarifelere ilişkin endişeler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecekteki adımları konusunda belirsizlikler yaratırken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ekonomik belirsizliklerin bir sonraki faiz indiriminin ertelenmesine yol açabileceğini dile getirdi.
Bank of America 2025 için altın tahminini artırdı
Geçtiğimiz hafta, jeopolitik gelişmeler yatırımcıların ilgi odağı oldu. ABD ile Rusya arasında Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesi amacıyla yürütülen görüşmeler sınırlı bir iyimserlik yaratsa da, İsrail’in Orta Doğu’daki saldırgan politikaları güvenli liman talebini artırdı.
Planlanan karşılıklılık esaslı tarifelerin yanı sıra ABD’nin ticaret ortaklarından gelebilecek olası misillemelerin varlık fiyatları üzerinde önemli etkiler yaratması bekleniyor.
Bank of America, 2025 için altın fiyat tahminini 2,750 dolardan 3,063 dolara çıkardı ve bu değişimin arkasında, ABD ticaret politikalarıyla ilgili belirsizlikler ile Trump’ın tarifeler konusundaki “saldırgan” yaklaşımının etkili olabileceğini vurguladı.
Başkan Trump’ın agresif tarife politikalarına yönelik kaygılar, jeopolitik risklerdeki artış ve merkez bankalarının alımları ile birlikte geçen hafta altının ons fiyatı 3,086.79 dolara kadar yükselerek rekor kırdı ve haftayı 2,085 dolardan kapattı.
Trump’ın ithal otomobillere yönelik gümrük vergisi açıklaması, dizel ve benzinli araçların katalitik konvertörlerinde yaygın olarak kullanılan platin ve paladyum fiyatları üzerinde de etkili oldu.
Bu gelişmelerle birlikte, geçen hafta altında yüzde 2, platinde yüzde 0,8, gümüşte yüzde 3,3 ve paladyumda yüzde 1,3 artış yaşandı.
Bakır fiyatları 10 ay aradan sonra zirveye ulaştı
Geçtiğimiz hafta baz metallerde tarifelere dair endişelerle karışık bir seyir izlendi.
Trump tarafından bakıra getirilecek tarifeler, arz sıkıntısı, Çin’in destekleyici önlemleri ve dolara olan talebin azalması gibi etkenler, bakır fiyatını 5,33 dolara çıkararak 10 ayda bir zirve tazeledi; ancak bu rekor seviyesinden gerileyerek haftayı 5,08 dolardan kapattı.
Aynı dönemde tezgah üstü piyasada libre bazında bakırda yüzde 0,1 ve nikelde yüzde 2,5 artış görülürken, çinkoda yüzde 3, kurşunda yüzde 0,8 ve alüminyumda yüzde 2,3 düşüş kaydedildi.
Venezuela’dan petrol veya doğal gaz alan ülkelere tarife tehdidi
Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarındaki düşüş ve Venezuela ile İran’ın petrol ihracatını kısıtlama çabaları ile yükseldi. Ancak, yatırımcıların Rusya-Ukrayna barış görüşmelerine dikkatli yaklaşması bu artışı sınırladı.
Trump, Venezuela’dan petrol veya doğal gaz alacak tüm ülkelerin ABD ile yaptıkları ticarette yüzde 25’lik tarife ödeyeceğini belirtti. Truth Social’dan yaptığı paylaşımda, Venezuela’nın ABD’ye hileli bir şekilde suçlular gönderdiğini ve Amerikan özgürlüklerine düşman bir tutum sergilediğini ifade etti.
ABD’nin arabuluculuğunda devam eden Rusya-Ukrayna barış görüşmeleri, yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Analistler, bu görüşmelerin başarılı olması durumunda Rus petrol arzının artabileceğini, böylece petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturabileceğini aktardı.
ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkede ticari ham petrol stoklarının 3,3 milyon varil azalarak 433,6 milyon varile düştüğünü bildirdi. Bu azalma, uzmanların 1,5 milyon varil artış beklediği bir dönemde talebin arttığını gösterdi. Dünyanın en fazla petrol tüketen ülkesi olan ABD’de talep artışı fiyatlar üzerinde etkili oldu.
Bu gelişmeler sonucunda, geçen hafta Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,9 artış gösterirken, New York Ticaret Borsasında işlem gören doğal gazın İngiliz termal birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı da yüzde 2,7 değer kazandı.
Rusya-Ukrayna ateşkes görüşmeleri buğday fiyatlarını etkiledi
Tarım emtiası geçen hafta karışık bir seyir izlerken, Karadeniz’deki belirsizlikler, ABD’nin enerji ve ticaret politikalarındaki muhtemel değişikler ile hava koşulları fiyatlar üzerinde etkili oldu.
EIA’nın etanol üretimindeki düşüş ve stoklardaki artış hakkında yaptığı açıklama sonrasında mısır fiyatları baskı altında kaldı.
Ayrıca, Rusya-Ukrayna ateşkes görüşmeleri sonucunda Karadeniz üzerinden tahıl ihracatının güvenli hale geleceği beklentisi buğday arzını artırabileceği umuduyla fiyatları baskılamaya başladı.
Soya fasulyesi fiyatları ise Endonezya’nın nisan ayında ham palmiye yağı referans fiyatını yükseltmesi ve Malezya’daki palm yağı vadeli kontratlarının artmasıyla değer kazandı.
Analistler, USDA’nın bugün açıklayacağı tahıl stokları ve çiftçilerin yaklaşan ekim sezonundaki planlarının fiyatlar üzerinde etkili olabileceğini belirtti.
Sonuç olarak, geçen hafta Chicago Ticaret Borsasında soya fasulyesi fiyatları yüzde 1,2, pirinçte yüzde 0,7 artış gösterirken, buğdayda yüzde 5,3 ve mısırda yüzde 2,4 düşüş kaydedildi.
Öte yandan, ABD’deki emtia borsasında libre bazında şekerde yüzde 3,4, kahvede ise yüzde 3, pamukta ise yüzde 2,5 artış olurken, kakao fiyatları haftayı yüzde 3,6 artışla kapattı.