Dünya genelinde ABD’nin korumacı ticaret politikalarının etkilerine dair belirsizlikler, enflasyon ve resesyon sorunları, ekonomilerin en önemli başlıkları arasında yer almaya devam ediyor.
Merkez bankaları, enflasyonla mücadelesine devam ederken, küresel ekonomideki belirsizliklerin etkisiyle değişebilecek ticaret stratejilerine karşı da temkinli bir tutum sergiliyor.
ABD’nin korumacı ticaret politikalarının, enflasyonist baskıları artırma ve ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkileme ihtimali, diğer büyük ekonomilerin alacağı kararlar üzerinde önemli bir etki yaratıyor.
Mart ayında, ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Rusya Merkez Bankası (CBR) ve bazı Avrupa ülkelerinin merkez bankaları, politika faizini sabit tutma kararı aldı.
Kanada Merkez Bankası (BoC), İsviçre Merkez Bankası (SNB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise faiz indirimine gitmeyi tercih etti.
Fed ve BoE Mart Ayında Faizi Sabit Tuttu
Fed, mart ayında politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit bıraktı. Bankanın federal fon oranına dair tahminlerini değiştirmemesi, bu yıl iki faiz indiriminin olası olduğunu gösteriyor.
Para politikası metninde, “Ekonomik görünüme dair belirsizliklerin arttığı” ifade edilirken, bu yıl için enflasyon tahmininin yukarı, büyüme tahmininin ise aşağı yönde revize edildiği duyuruldu. Ayrıca, bilanço küçültme hızının yavaşlatılacağı da belirtildi.
Açıklamada, son aylarda işsizlik oranının düşük seviyelerde kalmaya devam ettiği ve iş gücü piyasasının güçlü seyrini koruduğu, ancak enflasyonun bir miktar yüksek kalmaya devam ettiği vurgulandı. Fed Başkanı Jerome Powell, düzenlediği basın toplantısında, tarifelerin enflasyon üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini dile getirdi.
İngiltere’de ise BoE, politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit bıraktı. BoE’nin, 8 üyesinin yüzde 4,5 seviyesinde faizi tutma yönünde oy kullandığı, bir üyenin ise bu oranı yüzde 4,25’e düşürmeyi önerdiği kaydedildi.
BoE’nin açıklamasında, son iki yılda dezenflasyon sürecinde önemli ilerleme kaydedildiğine dikkat çekilerek, bu sürecin, kalıcı enflasyonist baskıları azaltmak için politika faizi seviyesinin kısıtlayıcı tutulmasına olanak sağladığı ifade edildi.
Kanada ve İsviçre Parasal Gevşemeyi Sürdürdü
Kanada Merkez Bankası ise mart ayında politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 2,75 seviyesine çekti. Banka, ekonomik görünümün hızla değişen politika ortamı nedeniyle belirsizliğe maruz kaldığını açıkladı.
Açıklamada, “Artan ticari gerilimler ve ABD’nin uyguladığı tarifelerin Kanada’daki ekonomik faaliyetleri yavaşlatacağı” belirtilerek, 2025’in ilk çeyreğinde ekonomik büyümenin yavaşlamasının beklendiği ifade edildi.
İsviçre Merkez Bankası da politika faizini, beklenildiği üzere 25 baz puan düşürdü. SNB, enflasyon görünümünü yakından izleyerek, düşük enflasyonist baskılar altında uygun parasal koşulları sağlamak amacıyla bu düzenlemeyi yaptığını belirtti.
TCMB 250 Baz Puan İndirim Yaptı
TCMB, mart ayında politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 42,50 seviyesine çekti. Bankadan yapılan açıklamada, ocak ayında artış gösteren enflasyonun şubat ayında gerilediği kaydedildi.
Duyuruda, temel mal enflasyonunun görece düşük seyrettiği, hizmet enflasyonunun ise ocak ayındaki artış sonrası yavaşladığı ifade edildi. Yurt içi talebin öngörülenin üzerinde seyrederek enflasyon düşüşünü destekleyici düzeylerde olduğu aktarıldı.
TCMB, enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin devam ettiğini, ancak dezenflasyon süreci açısından risk unsurlarının hâlâ varlığını koruduğunu belirtti. Önümüzdeki faiz kararının 17 Nisan 2025 tarihinde açıklanacağı duyuruldu.
BoJ Faiz Artışına Gitmedi, CBR Sıkı Para Politikasını Korudu
Japonya Merkez Bankası, mart ayında politikada değişiklik yapmayan bankalar arasında yer aldı ve faiz oranını yüzde 0,50 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde Japonya ekonomisinde gözlemlenen bazı zayıflıklara rağmen kısmi bir toparlanma kaydedildiği ifade edildi.
Rusya Merkez Bankası da politika faizini yüzde 21’de sabit tutmayı tercih etti. Bankа, iç talepteki büyümenin mal ve hizmet talepleri üzerindeki etkisinin yüksek kaldığını belirtti.
Açıklamada, sıkı para politikası ve kredi faaliyetlerindeki soğuma ile enflasyon hedefine 2026 yılında ulaşılması gerektiği ifade edildi.
Diğer Merkez Bankalarının Kararları da Takip Edildi
Çekya Merkez Bankası, şubat ayında faiz indirimine gitmişti; mart ayında ise politika faizini sabit tutma kararı aldı. Macaristan Merkez Bankası da politika faizini değiştirmeyerek yüzde 6,50 seviyesinde korudu.
Polonya Merkez Bankası, mart ayında faiz oranını yüzde 5,75 seviyesinde tutmayı tercih etti. İsveç Riksbank ise indirimlere ara vererek yüzde 2,25’te sabit kaldı.
Norveç Merkez Bankası da politika faizini mart ayında yüzde 4,50 seviyesinde bıraktı.