Kurumlar vergisi mükellefleri, 2024 hesap dönemine ilişkin beyannamelerini 1-30 Nisan tarihleri arasında sunma fırsatına sahip olacaklar.
AA muhabirinin aktardığı bilgilere göreyse, kurumlar vergisi mükellefi olarak tanımlanan sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları ile dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları için beyanname verme süreci yarın başlayacak.
Mükellefler, Nisan ayının sonuna kadar 2024 hesap dönemi için kurumlar vergisini bildirme imkanına sahip olacak. Aynı dönemde kurumlar vergisi ödemeleri de gerçekleştirilecek.
Özel hesap dönemi belirlenen kurumların, beyannamelerini verdikleri ayın sonuna kadar vergilerini ödemeleri gerektiği unutulmamalı.
Mükellefler, vergilerini Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bağlı “gib.gov.tr” resmi internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması aracılığıyla, anlaşmalı bankaların banka veya kredi kartlarıyla, kendi hesaplarından, ayrıca yurt dışında faaliyet gösteren bankaların kartları ile ödeyebilirler. Bunun yanı sıra, anlaşmalı bankaların şubeleri, internet, telefon ve mobil bankacılık gibi alternatif kanallarla veya PTT şubelerinden de ödeme yapılabilmektedir.
UYUMLU MÜKELLEFLERE YÜZDE 5 İNDİRİM
Beyannamelerde, bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, kesinti yoluyla ödenen vergiler, serbest bölgelerde elde edilen kazançlarla birlikte teknogirişim ve teknokent sermaye destekleri, yabancı ülkelerde ödenen vergiler gibi belgelerin eklenmesi gerekmektedir.
AR-GE, tasarım geliştirme, nakdi sermaye artışları ve sınai mülkiyet hakkı istisnası gibi indirim ve istisnalara dair bilgi ve belgelerin de beyanname kapsamında sunulması önemlidir.
Kurumlar vergisi mükelleflerinden belirli şartları sağlayan (finans ve bankacılık sektörleri, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç) mükellefler, beyannameleri üzerinden hesaplanan vergilerinin yüzde 5’lik kısmında indirimden yararlanabilecektir. İndirim alabilmek için, söz konusu beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki iki yıla ait vergilerin yasal süresinde ödenmesi ve vadesi geçmiş borcun bulunmaması gibi koşulların sağlanması gerekmektedir.