Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından sağlanan verilere göre, 2024 yılı itibarıyla toplam yenilenebilir enerji kapasitesi artışı, özellikle Asya ve Afrika bölgelerinde gerçekleştirilen hızlı gelişmelerin etkisiyle dikkat çekmektedir.
Asya, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinde önemli bir paya sahip olurken, Afrika’daki yatırımların da meyvelerini vermeye başladığı gözlemlenmiştir.
Dünya genelinde özellikle kırsal alanlarda elektrik erişiminin artırılması ve fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılması gibi hedeflerle ön plana çıkan şebeke dışı yenilenebilir enerji kapasitesi, 2024’te bir önceki yıla oranla yüzde 13,9 oranında bir büyüme göstermiştir.
Küresel şebeke dışı yenilenebilir enerji kapasitesi, 2024’te 14,3 gigavata ulaşmıştır.
Asya kapasitede lider konumda
Asya, 2024 yılında şebeke dışı yenilenebilir enerji kapasitesinde 11,5 gigavat ile lider konumunu sürdürmüştür. Bu bölge, küresel kapasitenin yaklaşık yüzde 80’ini tek başına karşılamaktadır. Özellikle Hindistan ve Endonezya’nın kurulu kapasiteleri dikkat çekmektedir. Afrika ise 1,3 gigavat kapasite ile Asya’nın ardından gelmektedir; bu kıtada Nijerya, Kenya ve Sudan gibi ülkeler öne çıkmaktadır.
Güney Amerika 704,7 megavat, Orta Doğu 335 megavat, Orta Amerika ve Karayipler 192,7 megavat, Okyanusya ise 174,7 megavat kapasite ile bu bölgeleri takip etmektedir.
Asya’da, şebeke dışı yenilenebilir enerji kapasitesinde öne çıkan ülkeler arasında 4,6 gigavat ile Hindistan, 4,5 gigavat ile Endonezya ve 1 gigavat ile Çin yer almaktadır.
Şebeke dışı yenilenebilir enerji sistemleri, merkezi elektrik şebekesine ulaşım imkânı olmayan ya da kısıtlı olan bölgelerde elektrik ihtiyacını karşılamak için hayati bir rol oynamaktadır.