Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki 14 Aralık 2022 tarihinde Türkiye’nin ev sahipliğinde 105 ülkenin ortak katılımıyla gerçekleştirilen “sıfır atık” kararının oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından ilan edilen “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü”nün yıl dönümü dolayısıyla bir video mesaj paylaştı.
Video mesajında, bu yıl “Uluslararası Sıfır Atık Günü”nün üçüncü yılının kutlandığını hatırlatan Emine Erdoğan, etkinlikler için “Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru” temasının seçildiğini dile getirdi.
Emine Erdoğan, moda sektörünün çevre kirliliğindeki önemli rolünü vurgulayarak, “Haydi gelin işe ‘giymediğim giysiler nereye gidiyor?’ sorusuyla başlayalım. Her 1 saniyede, 1 çöp kamyonu dolusu giysi ya yakılıyor ya da atık depolama alanlarına gönderiliyor. Giysileri doğa üzerinden çıkarıp atmak mümkün değil; oysa doğanın çiçeklerle kaplanması bekleniyor, fakat atık kıyafetlerle kaplanıyor. Tekstil sektörü her yıl 215 trilyon litre su tüketiyor. Sırf rengini beğenmediğimiz için attığımız giysilerle literlerce suyu boşa harcıyoruz. Su kıtlığıyla mücadele eden milyonlarca insanın yaşamı her geçen gün biraz daha zorlaşıyor.” ifadelerini kullandı.
“Masmavi gezegenin rengi, plastiklerle soluyor”
Emine Erdoğan, okyanuslarda bulunan trilyonlarca mikroplastik kirliliğinin yüzde 9’unun tekstil sektöründen kaynaklandığına dikkat çekti. “Masmavi” gezegenimizin renginin plastiklerle solduğunu belirtti.
Elyaf üretimi için kullanılan alanların, milyarlarca canlı organizmayı yok ettiğini vurgulayan Erdoğan, birçok türün hızla “kaybolan güzellikler” arasında yer aldığını ifade etti.
Bu sebeple moda anlayışında bir değişimin ve doğayla uyumlu üretim süreçlerine geçişin önemine işaret eden Emine Erdoğan, döngüsel üretim ve tüketim modellerinin benimsenmesi gerektiğini belirtti.
“Döngüsellik, değer ve verimlilik üretir”
Döngüselliğin her şeyi geri kazanmayı amaçladığını kaydeden Emine Erdoğan, bunun insanların ekosistemi koruma hedefiyle paralellik gösterdiğini ifade etti.
Döngüsel üretim ve tüketimin, insanlığın ve dünyanın ihtiyaç duyduğu en temel çözüm olduğunu belirten Erdoğan, bu yaklaşımın değer ve verimlilik ürettiğini vurguladı.
“Kıyafetlerimizi nesiller arası yolculuklara çıkaralım”
%60’ı geri kazandırılabilir durumda olan atıkların çöpe gitmemesi için harekete geçilmesi gerektiğini dile getiren Emine Erdoğan, “Bir eşyayı en kullanılmaz hale geldiğinde yeni bir amaçla buluşturmak ona ömür katar. İleri dönüşüm, işte tam olarak budur. Kıyafetlerimizi geçmişte olduğu gibi nesiller arası yolculuklara çıkaralım. Sevdiklerimiz arasında el değiştiren giysiler, anıların taşıyıcısı olsun” şeklinde konuştu.
Bir kıyafetin giyilme süresini iki katına çıkarmanın bile sera gazı emisyonlarını yüzde 44 oranında azaltabileceğini hatırlatan Erdoğan, modanın aslında kendimiz için en iyi olanı giymek olduğunu belirtti.
Türkiye’nin Sıfır Atık Projesi çerçevesinde 2017-2023 yılları arasında 59,9 milyon ton atık geri kazandığını hatırlatan Erdoğan, bu çabaların 498 milyon ağacın kesilmemesi, 5,9 milyon ton sera gazı emisyonunun önlenmesi ve 819 milyon metreküp suyun boşa harcanmaması adına büyük katkı sağladığını aktardı.
“Bütün bu başarı hepimizin. Gelin, Sıfır Atık Hareketi’ne katılalım ve kayıpları birlikte geri kazanalım. Gelecek nesillere insanlığın en güzel başarı hikayesini bırakmalıyız. Uluslararası Sıfır Atık Günü’nü bir kez daha kutluyor, kaynaklarımızın tükenmediği sağlıklı ve huzurlu dünyayı diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Video mesajı birçok temsilcilikte gösterildi
30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü, dünya genelindeki birçok diplomatik temsilcilikte de kutlanıyor. Bu bağlamda, BM Cenevre Daimi Temsilciliği, BM Nairobi Daimi Temsilciliği ve UNESCO Daimi Temsilciliği tarafından etkinlikler düzenlendi.
Sıfır atık konusunda Emine Erdoğan’ın öncü rolüne işaret edildi
Türkiye’nin BM Cenevre Ofisi’ndeki Daimi Temsilciliği, BM Çevre Programı (UNEP) ve BM İnsan Yerleşimleri Programı (BM-Habitat) gibi kuruluşların iş birliğiyle “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panele çeşitli ülkelerin veBM organlarının temsilcileri katıldı.
Program, büyükelçi Burak Akçapar ve diğer temsilcilerin açılış konuşmaları ile başladı ve ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Emine Erdoğan’ın göndermiş olduğu video mesajların gösterilmesiyle devam etti.
Panelde, sıfır atık konusundaki Türkiye’nin ve Emine Erdoğan’ın öncülük ettiği çalışmalar ele alındı.
UNESCO’nun Paris’teki Genel Merkezi’nde Uluslararası Sıfır Atık Günü kutlandı
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Paris Genel Merkezi’nde de “Uluslararası Sıfır Atık Günü” etkinliği gerçekleştirildi. Büyükelçi Prof. Dr. Gülnur Aybet’in ev sahipliğinde yapılan etkinlikte uluslararası iş birliğinin önemi vurgulandı.
Etkinlikte konuşma yapan kişiler arasında UNESCO Yönetim Kurulu Başkanı Vera El Khoury Lacoeuilhe ve UNEP One Planet Network Direktörü Jorge Laguna-Celis de yer aldı. Konuşmalarda sıfır atık hedeflerinin çevresel sürdürülebilirliğin yanı sıra gelecek kuşakların yaşam hakkı açısından da kritik olduğu belirtildi.
Birleşmiş Milletler Nairobi Ofisindeki etkinliğe 600’den fazla kişi katıldı
BM Nairobi Yerleşkesi’nde 27 Şubat’ta gerçekleştirilen etkinliğe 600’den fazla konuk katıldı. Program, Emine Erdoğan’ın ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in video mesajları ile başladı. Ardından tekstil ve moda sektöründe atıkla mücadele üzerine bir panel düzenlendi.
“Uluslararası Sıfır Atık Günü” münasebetiyle OECD Paris, Brüksel, FAO Roma ve UNODC Daimi Temsilciliklerinde de etkinlikler planlandı. Bu etkinliklerde de Emine Erdoğan’ın video mesajı gösterilecek.
Uluslararası Sıfır Atık Günü 81 ilde de kutlandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sıfır atık konusundaki farkındalığı artırmak amacıyla “Moda ve tekstilde sıfır atığa doğru” temasıyla 81 ilde çeşitli etkinlikler düzenledi. Bu etkinliklerde çocuklar, atölyelerde kullanmadıkları malzemeleri kullanarak yeni ürünler üreterek geri dönüşümün önemini kavradı.