Emine Erdoğan, 14 Aralık 2022 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Türkiye’nin ana sunuculuğunda 105 ülkenin ortaklığıyla kabul edilen “sıfır atık” kararına atıfta bulunarak, “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü”nün yıl dönümü dolayısıyla bir video mesaj yayımladı.
Mesajında bu yıl “Uluslararası Sıfır Atık Günü”nün 3. yılının kutlandığını vurgulayan Emine Erdoğan, bu yılki etkinliklerde “Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru” temasına odaklandıklarını ifade etti.
Tekstil sektörünün çevre kirlenmesindeki büyük etkisini tartışma fırsatı bulmayı istediklerini belirten Erdoğan, “Haydi gelin işe ‘Giymediğim giysiler nereye gidiyor?’ sorusuyla başlayalım. Her 1 saniyede, bir çöp kamyonu dolusu giysi yakılıyor veya atık depolama alanlarına gönderiliyor. Üzerimizden kolayca atabildiğimiz kıyafetler, doğa tarafından kolayca atılamıyor. Çiçeklerle kaplanması gereken toprak, atık giysilerle doluyor. Tekstil sektörü, her yıl 215 trilyon litre su tüketiyor. Beğenmediğimiz kıyafetlerimizi atarak, o suyu boşa harcıyoruz. Su kıtlığı çeken milyonlarca insanın yaşamı, bu durumdan olumsuz etkileniyor.” dedi.
– “MASMAVİ GEZEGENİN RENGİ PLASTİKLERLE SOLUYOR”
Emine Erdoğan, okyanuslara karışan trilyonlarca mikroplastik arasında tekstil sektörünün büyük bir payı olduğunu belirterek, “masmavi” gezegenin renginin plastik kirliliğinden dolayı solmakta olduğunu vurguladı.
Elyaf üretimi için kullanılan alanların, birçok canlı türünü yok ettiğini ifade eden Erdoğan, birçok farklı türün hızla kaybolmakta olduğuna dikkat çekti.
Bu bağlamda, modada yavaşlama ve doğayla yeniden bağ kurma zamanının geldiğini ifade eden Emine Erdoğan, bunun için yapılması gerekenin döngüsel üretim ve tüketim modellerine geçiş yapmak olduğunu dile getirdi.
– “DÖNGÜSELLİK DEĞER VE VERİMLİLİK ÜRETİR”
Emine Erdoğan, döngüsel üretimin her şeyi geri kazanmayı hedeflediğini belirterek, bu yaklaşımın insanların doğayı yeniden kazanma çabalarına benzer olduğunu ifade etti.
Döngüselliğin, hem değer hem de verimlilik sunduğunu kaydeden Erdoğan, sorumlu üretim ve tüketimin sağlanmasının en acil ihtiyaçlardan biri olduğunu dile getirdi.
– “KIYAFETLERİMİZİ NESİLLER ARASI YOLCULUKLARA ÇIKARALIM”
Geri dönüştürülebilir atıkların yüzde 60’ının bu kategoride yer aldığını belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“O halde, onları atık olmaktan kurtaralım. Kullanılamaz hale gelmiş bir eşyayı yeni bir amaçla değerlendirmek, ona yeni bir hayat vermek anlamına gelir. İleri dönüşüm tam olarak budur. Kıyafetlerimizi nesiller arası yolculuklara çıkaralım. Sevdiklerimiz arasında el değiştiren giysiler, anıların taşıyıcısı olsun ve değer göstersin. Bir kıyafetin giyilme süresini iki katına çıkararak bile sera gazı emisyonlarını yüzde 44 oranında azaltabiliriz. Yani, çözüm biziz. Unutmayalım, moda, bireyin kendine yakışanı giymesidir; bu nedenle insana en çok iyilik yakışır.”
Türkiye, Sıfır Atık Projesi ile 2017-2023 yılları arasında 59,9 milyon ton atığı geri kazanarak, 498 milyon ağacın kesilmemesini sağladı. Böylece, dünyaya sağlanan oksijen miktarını artırmış oldu. Önlenen 5,9 milyon ton sera gazı emisyonu, daha sürdürülebilir bir geleceğe olan umudu güçlendiriyor. Boşa harcanmayan 819 milyon metreküp su, adil kaynak kullanımına katkıda bulunuyor. Bu başarı hepimize aittir. Gelin, Sıfır Atık Hareketi’ne katılın ve birlikte atık kirliliğini yenelim. Gelecek nesillere insanlığın en güzel başarı hikayesini bırakmayı hedefleyelim. Uluslararası Sıfır Atık Günü’nü bir kez daha kutluyor; kaynaklarımızın hiç tükenmediği, adil ve huzurlu bir dünya diliyorum.”
– VİDEO MESAJI BİRÇOK TEMSİLCİLİKTE GÖSTERİLDİ
Bu arada, “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü” etkinlikleri dünyanın çeşitli diplomatik temsilciliklerinde de kutlanıyor.
Bu çerçevede, BM Cenevre Daimi Temsilciliği, BM Nairobi Daimi Temsilciliği, UNESCO Daimi Temsilciliği ve BM Daimi Temsilciliği başta olmak üzere birçok yerde etkinlikler düzenlendi.
– EMİNE ERDOĞAN’IN SIFIR ATIK KONUSUNDAKİ ÖNCÜ ROLÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi nezdinde düzenlenen bir panelde “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü” ele alındı. Panel, Türkiye’nin BM Cenevre Temsilcisi Büyükelçi Burak Akçapar, Cenevre Başkonsolosu İpek Zeytinoğlu Özkan, UNEP Cenevre Direktörü Graham Alabaster gibi katılımcıların konuşmalarıyla başladı ve ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Emine Erdoğan’ın gönderdiği video mesajlar gösterildi.
Panelde, sıfır atık dahilinde Türkiye’nin öncülüğüne vurgu yapıldı.
– UNESCO’NUN PARİS’TEKİ MERKEZİNDE ULUSLARARASI SIFIR ATIK GÜNÜ KUTLANDI
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Paris Genel Merkezi’nde, “Uluslararası Sıfır Atık Günü” dolayısıyla düzenlenen etkinlikte çevre bilincinin artırılmasının önemi üzerinde duruldu. Etkinliğe, Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Prof. Dr. Gülnur Aybet’in ev sahipliği yaptı. Katılımcılar, sıfır atık hedeflerinin çevresel sürdürülebilirlik ile gelecek kuşakların yaşam hakkı açısından belirleyici olduğunu vurguladılar. Etkinlikte Emine Erdoğan’ın video mesajı izletildi.
– BM NAİROBİ OFİSİNDE 600’DEN FAZLA KİŞİ KATILDI
BM Nairobi Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe 600’den fazla kişi katıldı. Etkinlik, Emine Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in video mesajlarıyla başladı.
Programda sürdürülebilir tüketim ve üretim davranışları üzerine bir panel düzenlendi. Bunun yanında, OECD Paris Daimi Temsilciliği, Brüksel Daimi Temsilciliği ve diğer pek çok temsilcilikte bu etkinlik dolayısıyla kutlamalar organize edileceği duyuruldu.
– ULUSLARARASI SIFIR ATIK GÜNÜ 81 İLDE DE KUTLANDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sıfır atık bilincinin artırılması amacıyla “Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru” temasıyla 81 ilde çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi.
Bu etkinliklerde çocukların atık malzemeleri kullanarak ürünler üretmeleri sağlandı, böylelikle geri dönüşümün önemini öğrenmeleri hedeflendi.