Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu yönetmelik, sağlık hizmetlerinin daha yaygın ve erişilebilir olması, etkin bir şekilde sunulması hedefleri doğrultusunda hazırlanmış olup, sağlık meslek mensupları için yeni bir dönemi başlatmaktadır. Yönetmelik ile dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire, hemşireliğe eş değer sağlık memuru, klinik psikolog, odyolog ve podologlar, mesleki yeterlilikleri çerçevesinde “Sağlık Meslek Hizmet Birimi” adı altında, Sağlık Bakanlığı’ndan alacakları ruhsat ile serbest meslek icra edebileceklerdir.
Bu kapsamda, belirli sağlık meslek mensupları, Sağlık Bakanlığı’nın verdiği ruhsat ile mesleklerini serbest olarak yürütme hakkına sahip olacaklar. Ayrıca, bu profesyoneller, mesleki yeterlilikleri doğrultusunda özel sağlık kuruluşları açma fırsatı da bulacak.
Önceden yalnızca ebe, hemşire ve sağlık memurları, Sağlık Kabinleri Hakkında Genelge çerçevesinde serbest meslek icra edebiliyordu, ancak yeni düzenlemeyle bu meslekler arasına ebeler ve hemşireler de dahil edilmiştir.
420 bin sağlık çalışanı için yeni istihdam
Yönetmelik doğrultusunda, aynı meslek unvanına sahip en fazla üç sağlık meslek mensubu bir araya gelerek ortak sağlık meslek hizmet birimi kurma imkanına sahip olacaklar. Açılacak bu sağlık meslek hizmet birimlerinin ruhsatı, her bir meslek mensubu için ayrı düzenlenecek.
Yeni birimlerin açılması ile birlikte, ilgili mesleklerde istihdam alanları oluşturulmasının yanı sıra, destek hizmetleri için (örneğin sağlık personeli, sekreter ve temizlik görevlisi) yeni iş fırsatları da doğmuş olacak.
Fizyoterapistlerle birlikte fizyoterapi teknikerleri, klinik psikologlarla beraber psikologlar, odyologlarla birlikte odyometri teknikerleri ve ergoterapistlerle ergoterapi teknikerleri de sağlık meslek hizmet birimlerinde görev alabilecek.
Yetki dışında uygulama yapılamayacak
Yönetmelik kapsamında, sağlık meslek hizmet birimlerinde yalnızca meslek yetkisi çerçevesinde hizmet verilmesine izin verilecektir. Hekim tarafından tanı konulmuş hastalara tedavi planı veya reçeteye dayalı hizmet sunulacaktır.
Yetki dışında yapılan herhangi bir tıbbi uygulama, ilaç, tıbbi malzeme, kozmetik ürün veya gıda takviyesi satışı kesinlikle yasaktır.
Sağlık meslek hizmet birimlerinin kurulması, sağlık hizmetlerinin hastanelerle sınırlı kalmadan, toplum temelli ve birey odaklı olarak genişlemesini sağlayacak, ayrıca özel hizmet almak isteyenlerin talepleri karşılanacaktır.
Yeni açılacak bu birimlerin, sağlık kurumlarındaki yoğunluk ve hasta bekleme sürelerinin azaltılmasına katkıda bulunması da hedeflenmektedir.
Hasta hakları korunacak
Belirlenen standartlar doğrultusunda her sağlık meslek hizmet biriminin gerekli donanımlara sahip olması sağlanacak, sunulan hizmetler kayıt altına alınacak. Ayrıca, sağlık meslek mensupları işlemler öncesinde hastaları bilgilendirmek ve onay almakla yükümlü olacak.
Hasta hakları güvence altına alınarak, hizmetle ilgili talep, şikayet ve öneri mekanizmaları açık ve ulaşılabilir olacak. Her sağlık meslek hizmet biriminde “T.C. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ALO 184” ibaresini içeren entegre karekod uygulaması zorunlu hale getirilecektir.
Sağlık meslek hizmet birimlerinin tabelasında “özel sağlık meslek hizmet birimi” ibaresi bulunması zorunludur. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan bu birimler, denetim ve izleme süreçlerine tabi tutulacaktır. Özel olarak sunulan sağlık meslek hizmetleri, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenecektir.
Tıbbi uygulamaların denetimi için bakanlığa bağlı sağlık kurumlarından ve üniversitelerden uzmanlardan oluşan en az üç kişilik denetim komisyonları kurulacak. Bu komisyonlar, uygulamaların mevzuata uygunluğunu değerlendirecek ve sağlık meslek mensuplarının faaliyetlerini düzenli aralıklarla inceleyecektir.