Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Londra’da “Ramazan Çadırı Projesi” kapsamında “Milletleri Buluşturmak: Türkiye-Birleşik Krallık İlişkilerini Kültürel Diplomasiyle Güçlendirmek” başlıklı bir panel düzenlendi.
Panelde katılımcılara video mesaj ile hitap eden İletişim Başkanı Altun, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ilişkilerin köklü bağlarla şekillendiğini, bu ilişkilerin sadece siyasi ve ekonomik temellere dayanmadığını, aynı zamanda kültürel etkileşimlerin önemli bir rol oynadığını dile getirdi.
Altu’n, tarihsel süreçte iki ülkenin kültürel diplomasi aracılığıyla karşılıklı anlayış geliştirdiğine dikkat çekerek, sanat, eğitim, medya ve akademik alanlarda pek çok işbirliğinin gerçekleştirildiğini ifade etti.
Bu ilişkileri daha ileriye taşımak ve iki toplum arasındaki anlayışı güçlendirmek istedikleri belirten Altun, Ramazan ayının, dayanışma, paylaşma ve bir araya geleceği zamanlardan biri olduğunu vurguladı.
Londra’daki Ramazan Çadırı Projesi gibi etkinliklerin, farklı kültürlerin bir araya gelmesi ve ortak değerler etrafında buluşması açısından oldukça değerli olduğunu kaydeden Altun, bu tür etkinliklerin insani duruşun evrensel gücünü yansıttığını ifade etti.
Türkiye’nin dış politikasının temelinde insani ve barışı önceliklendiren bir bakış açısının bulunduğunu vurgulayan Altun, Türkiye’nin, geçmişte olduğu gibi bugün de mazlumların sesini duyurmayı sürdüreceğini belirtti.
Altun, “7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Filistinlilere yönelik sürdürdüğü soykırım, küresel vicdanın en büyük sınavlarından biridir. Bu sorunun çözümü, adil ve katılımcı bir küresel inisiyatife ihtiyaç duymaktadır.” dedi.
“TÜRKİYE, BARIŞIN SAĞLANMASI İÇİN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIR”
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sebep olduğu insani krizin devam ettiğini, bazı girişimlere rağmen somut bir sonuç alınamadığını ifade eden Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile gerçekleştirdiği görüşmelerde Türkiye’nin barışı sağlamak adına müzakerelere ev sahipliği yapmak için her zaman hazır olduğunu vurguladı.
Bu bağlamda, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki diplomatik ve insani işbirliğinin artarak devam etmesinin, yalnızca iki ülke ilişkilerinin değil; insanlık onurunun da bir gereği olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin, zamanla farklı meydan okumalarla başa çıkmayı başardığını dile getiren Altun, bölgesel ve küresel ölçekte barış ve istikrarın sağlanmasında önemli bir role sahip olduğunu da belirtti.
Altun, iki millet arasındaki kültürel ilişkilerin derinliğinin bu teminatın önemli bir parçasını oluşturduğuna değinerek, öğrenci değişim programları, ortak bilimsel çalışmalar ve kültür-sanat etkinliklerinin bu bağların ana unsurları arasında yer aldığını ifade etti.
İngiltere’de Türk sineması, edebiyatı ve müziğine olan ilginin arttığını gözlemleyen Altun, İngiliz sanat ve edebiyatının da Türkiye’de geniş bir takipçi kitlesine sahip olduğunu vurguladı.
Tiyatro, festivaller, belgesel projeleri ve gastronomi etkinlikleri gibi çeşitli alanlarda kültürel paylaşımın artırılmasının, iki toplum arasındaki dostluğu pekiştirdiğini belirterek, bu durumun büyük bir öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.