AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin yerli otomotiv sanayinin altyapısını güçlendirmek amacıyla çeşitli girişimler gerçekleştirmekte.
Bu kapsamda, 3 veya daha fazla çocuğu olan ailelere yönelik otomobil alım desteği sağlanması planlanıyor. Amaç, otomobile erişimi kolaylaştırmak.
Uygulamanın, özellikle düşük gelirli grupların satın alma güçlerini artırarak uzun vadeli finansman imkânları sunması bekleniyor.
“İlk Arabam Yerli Otomobil Aile Destek Programı”na olan ilginin oldukça yüksek olması öngörülmekte.
Düşük gelir gruplarındaki araç sahipliğinin artmasıyla ailelerin mobilite düzeyinin yükselmesi, sosyal refah seviyesinin yükselmesine de katkı sağlaması bekleniyor. Yerli ve sıfır otomobil taleplerinin karşılanmasının, ülkedeki binek araçların yaş ortalamasını düşürerek karbon emisyonlarının azaltılması üzerinde olumlu bir etkisi olacağı düşünülüyor. Ayrıca sağlanacak desteklerin, Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg’un satışlarına da olumlu yansıyacağı tahmin ediliyor.
– 2030 PAZAR HEDEFİ YÜZDE 35
Türkiye’de otomobillerin daha erişilebilir hale getirilmesi ve iç pazardaki yerli üretim oranının artırılması hedefleniyor. Bunun için mevcut üreticilerin yeni teknolojilere yönelmesi kadar, global pazarda yükselen yeni üreticilerin de Türkiye’de üretim yapması ve teknoloji geliştirmesi önem taşıyor.
Ülkenin otomotiv sektörü ihracatında liderlik konumunu güçlendirmek amacıyla, 2022 yılında “Mobilite Araç ve Teknolojileri Stratejisi Yol Haritası” yayımlandı. Bu kapsamda elektrikli araç ve batarya üretimi, şarj istasyonları, sürücüsüz araç geliştirme ve test merkezleri gibi çeşitli stratejik alanlarda somut hedefler belirlendi. 2030 yılında elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların pazar payının yüzde 35’e, yerlilik oranının ise yüzde 75’e çıkarılması hedeflenmektedir.
Ayrıca elektrikli, bağlantılı ve otonom hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa’da lider ve dünyada ilk 5 arasında yer alma hedefleri, ortaya konulan stratejilerin uygulanması ve güncellenmesi açısından Türkiye’nin sektördeki rekabet gücünü koruması açısından kritik öneme sahip.
– OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE SEMBOL
Togg, yalnızca elektrikli ve akıllı bir otomobilden ibaret değil, aynı zamanda Türkiye’nin otomotiv endüstrisinin dönüşümünü simgeleyen bir sembol olarak öne çıkıyor.
Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun önemli projelerinden biri olan Togg, 40’tan fazla girişim ile işbirliği yaparak inovasyonu teşvik etmekte ve mobilite girişimlerine destek sağlamaktadır. Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobili Togg’un geliştirilmesi, elektrikli araçların şarj altyapısının yaygınlaşmasına ve mobilite ekosisteminin güçlenmesine önemli bir katkı sunmaktadır.
Togg’un yenilikçi yaklaşımları ve güçlü bir teknogirişim ekosistemi, mobilite sektöründeki dönüşümü hızlandırıyor. Bu dönüşüm, Türkiye’nin uluslararası düzeyde rekabet gücünü artırarak yeni iş ve girişim fırsatlarının ortaya çıkmasına katkı sağlıyor.
Togg’un küresel pazarlarda elde edeceği başarıların, mobilite ekosisteminin dönüşümünü hızlandıracağı ve Türkiye’nin teknoloji ile inovasyon alanındaki liderlik hedeflerini pekiştireceği öngörülmekte.