1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yapay Zeka ile Demiryollarında Dönüşüm Düşünüyor

Yapay Zeka ile Demiryollarında Dönüşüm Düşünüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü’nün dijitalleşme ve yapay zeka odaklı teknolojilere yönelik yatırımları ile demir yolu taşımacılığında önemli bir dönüşüm gerçekleştirdiğini açıkladı.

Uraloğlu, Türkiye’nin demir yolu ağını dijital çağa uygun hale getirmek amacıyla yerli ve milli çözümler aracılığıyla yapay zeka entegrasyonunu hızlandırdıklarını belirtti. Ayrıca, TCDD ile TÜBİTAK işbirliği içerisinde geliştirilen OTMİ Sistemi’nin yapay zeka ile entegre edildiğini ifade etti.

Uraloğlu, bu sistem sayesinde trenlerin hareket halindeyken tüm kritik bileşenlerin analiz edilebildiğini dile getirerek, “Yapay zeka tabanlı görüntü işleme ve sensör sistemleriyle donatılan bu sistem, trenin her bir parçasını detaylı bir şekilde tarayarak anlık veriler üretiyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

“Tren sefer sürekliliği maksimum seviyeye çıkarılıyor”

Uraloğlu, bu teknoloji ile tekerlek aşınmaları, fren disklerindeki hatalar, aks rulman sıcaklıkları ve diğer mekanik bileşenlerin gerçek zamanlı olarak analiz edildiğini belirtti.

“Otomatik tren muayene istasyonlarında yapay zeka algoritmaları, toplanan büyük veriyi değerlendirerek olası arızaları henüz Oluşmadan tespit ediyor ve bakım ekiplerine önleyici müdahaleler için erken uyarılar gönderiyor. Bu sayede beklenmeyen arızaların önüne geçilmiş oluyor, bakım maliyetleri azalıyor ve tren sefer sürekliliği en üst düzeye çıkarılıyor.” dedi.

Uraloğlu, demir yolu altyapısının sürekli izlenmesi ve bakım süreçlerinin etkin yönetilmesi adına “kestirimci” bakım sistemlerinin yaygınlaştırıldığını belirterek, sensörler ile donatılmış demir yolu araçlarının arızaların oluşmadan müdahale edilmesine olanak sağladığını aktardı. Böylece işletme sürekliliği artarken maliyetlerin önemli ölçüde azaldığını kaydetti.

Demir yolu taşımacılığında güvenliğin önceliklilerinden biri olduğunu vurgulayan Uraloğlu, yapay zeka tabanlı analiz sistemlerinin makinistlerin yüz hareketlerini, göz kapaklarının kapanma süresini ve baş pozisyonunu takip ederek dikkat dağınıklığını tespit ettiğini ve gerekli durumlarda uyarıda bulunduğunu ifade etti.

Raylarda yapay zeka dönemi: Arızaları oluşmadan tespit ediyor

En düşük enerji tüketimiyle maksimum verimlilik sağlanacak

Uraloğlu, Eryaman İzleme Merkezinin yüksek hızlı tren (YHT) hatlarını sürekli kontrol ettiğini belirterek, “Bu merkezde, tüneller, köprüler, menfezler ve viyadükler gibi kritik altyapılar akıllı kameralar ve sensörler aracılığıyla 7 gün 24 saat izleniyor. Uzaktan izleme teknolojisi ile hatlarda herhangi bir olumsuzluk tespit edildiğinde ilgili ekipler hızla bilgilendiriliyor ve müdahale süresi en aza indiriliyor.” dedi.

Demir yolunun altyapı ve üstyapısındaki köprü, menfez ve tünel gibi yapıların durumu sürekli analiz edilerek, erken uyarı sistemleri sayesinde bakım süreçlerinin optimize edildiğini ifade etti.

Ayrıca, otonom trenlerin ve yapay zeka tabanlı sinyalizasyon sistemlerinin gelecekte yaygınlık kazanacağını dile getiren Uraloğlu, “Yapay zeka destekli enerji yönetim sistemleriyle trenlerimiz, en düşük enerji tüketimi ile maksimum verimlilik sağlayacak. Bu durum, karbon emisyonlarını azaltacak ve işletme maliyetlerini düşürecek.” şeklinde konuştu. Uraloğlu, akıllı asistanlar ve chatbot’ların yolcu ihtiyaçlarını analiz ederek en uygun seyahat planlarını sunacağını ve yolcu konforunun dijitalleşme ile daha da artırılacağını sözlerine ekledi.

Yapay Zeka ile Demiryollarında Dönüşüm Düşünüyor
Yorum Yap
Bizi Takip Edin