Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), 2600 Alman şirketinin yurt dışında iş olanaklarıyla ilgili yaptığı anketin sonuçlarını yayımladı.
Anket sonuçlarına göre, yurt dışında faaliyet gösteren Alman şirketlerinin %58’i son 12 ay içerisinde ek ticari engellerle karşılaştıklarını aktardı. Bu oran, 2012’den bu yana kaydedilen en yüksek ikinci değer olarak dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl bu oran %61 seviyesindeydi.
Ayrıca, şirketlerin %59’u yerel sertifikasyon gerekliliklerinden şikayet ederken, %45’i artan güvenlik düzenlemeleri ile şeffaf olmayan mevzuatın ve yüksek gümrük tarifelerinin planlama süreçlerini zorlaştırdığını ve maliyetleri artırdığını belirtti.
Ankete katılan Alman şirketlerinin %70’i ABD’nin ticaret politikalarının işlerine olumsuz yönde etki edeceği görüşünde. Şirketlerin %23’ü bu yıl dış ticaretin zayıflamasını, %15’i ise toparlanmasını bekliyor.
“WASHİNGTON’DAN GELEN KORUMACI SİNYALLER ALMAN ŞİRKETLER İÇİN BÜYÜK ENDİŞE OLUŞTURUYOR”
DIHK Dış Ticaret Direktörü Volker Treier, yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD’ye vurgu yaparak, artan ticari engeller ve Washington’dan gelen korumacı sinyallerin Alman şirketleri için büyük bir endişe kaynağı oluşturduğunu ifade etti.
Treier, şirketlerin farklı lokasyonlar için şiddetli ve haksız bir rekabet ortamına girdiğini belirterek, Almanya ve Avrupa’daki düzenlemelerin de uluslararası ticareti nasıl zorlaştırdığını giderek daha fazla gözlemlediklerini belirtti.
Alman şirketlerin, pazar fırsatlarını artı ve uzun vadede güvence altına alacak net çerçeve koşullarına acilen ihtiyaç duyduğunu dile getiren Treier, “Eğer şirketlerin yurt içinde değer yaratma yükünü hafifletmezsek, uluslararası alanda zemin kaybetmeye devam edeceğiz. Dış ticaretin önündeki engeller derhal kaldırılmalı. Küresel ortam yeterince zorlu, daha fazla bürokrasiyi kaldıramayız.” dedi.