Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı özel bir gece olarak İslam dininde önemli bir yere sahiptir. Bu gece, “Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece” olarak bilinir.
Kur’an-ı Kerim’de “tek gece” olarak tanımlanan Kadir Gecesi ile ilgili aşağıdaki ayetler aktarılmaktadır:
“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, Rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.”
Diyanet İşleri Başkanlığı, bu mübarek gecenin ülke genelindeki camilerde ibadet ve dualar ile karşılanacağını duyurdu.
“Gündüz oruç tutulması, gece de ibadetle geçirilmesi tavsiye edilir”
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İhsan Çapcıoğlu, Kur’an-ı Kerim ve peygamberimizin hayatında bazı gün ve gecelere özel bir önem atfedildiğini, bunlardan birinin de Kadir Gecesi olduğunu ifade etti.
Kadir Gecesi’nde gündüz oruç tutulmasının, gecenin ise ibadetle geçirilmesinin tavsiye edildiğini vurgulayan Çapcıoğlu, özellikle Ramazan’ın son on günü içinde gerçekleştiren itikaf geleneğine de dikkat çekti. Bu dönemde Kadir Gecesi’nin özel bir konuma sahip olduğunu belirtti.
Ayrıca, Hz. Muhammed’in Kadir Gecesi’nde inançla ibadet edenlerin ve dua edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği yönündeki ifadelerini aktaran Çapcıoğlu, Kadir Gecesi’nde Hz. Muhammed’in “Ya Rabbi, sen affedicisin, affetmeyi seversin. O halde beni de affet” duasının edilmesi gerektiğine de dikkat çekti.
Çapcıoğlu, özellikle Gazze, Doğu Türkistan ve Arakan gibi bölgelerde zulme uğrayan Müslümanlar için dua edilmesi gerektiğini belirtti. Bu gece, tüm Müslümanlar ve ülkemiz için birlik ve beraberlik dilekleriyle dolu duaların yapılması için önemli bir fırsat sunmaktadır.